CroatianEnglishGermanPolishRussian

CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza „Dalmacja. Książka kucharska”

CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza „Dalmacja. Książka kucharska”

Nasz kolejny wielki sukces! Trzymaliśmy go przed Wami w tajemnicy, teraz już możemy się pochwalić. Zostaliśmy patronem medialnym najnowszej książki Roberta Makłowicza p.t. „Dalmacja. Książka kucharska”! Premiera książki odbędzie się 20 maja podczas Targów Książki w Warszawie, natomiast w księgarniach będzie dostępna od 25 maja.
To dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem po raz pierwszy nasze logo trafia do książki!

 

Przyjdź na Targi książki i spotkaj się z autorem

Serdecznie zapraszamy Was na Targi książki, które odbędą się w dniach 19-22 maja na Stadionie Narodowym w Warszawie. Szczególnie zapraszamy w piątek o godz. 17:00 na spotkanie Robertem Makłowiczem. Po więcej informacji odsyłamy na stronę targów: targi-ksiazki.waw.pl

Jak możemy przeczytać na stronie targów:

Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. O tym, jak powstała książka, o swojej miłości do Dalmacji i tamtejszej kuchni opowie Robert Makłowicz.

Roberta nikomu nie trzeba przedstawiać, jego zamiłowania do Chorwacji również. Więcej o autorze książki „Dalmacja. Książka kucharska” znajdziecie na stronie Maklowicz.pl. Zapraszamy również na stronę książki na Facebooku oraz na stronę wydawnictwa Wysoki Zamek.

Przedpremierowy pokaż najnowszej książki Roberta Makłowicza za nami, teraz premiera na Targach Książki gdzie się właśnie…

Opublikowany przez Chorwacja – CroLove.pl na 20 maja 2016

 

Mała próbka dobroci

Poniżej znajduje się jeden z przepisów z książki Roberta. Coś na przystawkę, do wielkiej kulinarnej i książkowej uczty.

Ovčji sir u maslinovu ulju (Owczy ser marynowany w oliwie)

Przystawkowa dalmatyńska klasyka. W naturalnych dekoracjach najlepszy jest słynny owczy ser z wyspy Pag (paški sir), w Polsce z braku tegoż należy użyć porządnego włoskiego pecorino. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, według mnie nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.

800 g dojrzałego, twardego owczego sera
500 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką pršut.

Owczy ser marynowany w oliwie

Owczy ser marynowany w oliwie

 

Będzie również konkurs dla CroManiaków!

W niedalekiej przyszłości zorganizujemy konkurs, w którym będzie do wygrania najnowsza książka Roberta Makłowicza. Bądźcie więc czujni!

Robert Makłowicz. Dalmacja. Książka kucharska

Zapisz


Wystaw nam ocenę!
TragediaSłaboMoże byćDobrzeSuper (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Skomentuj ten wpis

Więcej w CroLove
Konkurs Robert Makłowicz
Konkurs! Wygraj książkę Roberta Makłowicza

Pora na kolejny konkurs CroLove! Tym razem mamy dla Was coś wyjątkowego - najnowsza książkę Roberta Makłowicza "Dalmacja. Książka kucharska",...

Zamknij