Spacerując po Dubrowniku lub okolicy, z pewnością zetknęliście się ze sprzedawcami oferującymi przepyszne skórki pomarańczy w cukrze. Arancini to słodki przysmak z żupanii dubrownicko-neretwiańskiej. Prócz pomarańczy, wykorzystywane są również cytryny. Arancini świetnie pasują do domowych likierów, których w całej Chorwacji nie brakuje.

Do przygotowania arancini, najlepiej nadają się ostre, kwaskowate odmiany. Może to być również „vašingtonka” (odmiana washington navel).
W celu pozbycia się goryczy, pomarańcze moczy się w wodzie przez 5 dni, codziennie ją wymieniając. Po tym, czasie tniemy skórkę na wąskie paski. Do garnka wsypujemy pocięte skórki, cukier (tyle samo ile ważą skórki), a całość zalewamy odrobiną wody. Garnek stawiamy na średnim ogniu i czekamy do zgęstnienia cukru. Na koniec, skórki wykładamy na papier do pieczenia, lekko posypujemy je cukrem i zostawiamy tak na kilka dni do wyschnięcia.

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować arancini, przy następnej wizycie w okolicach Dubrownika, koniecznie to uczyńcie.
Partnerem wpisu jest sklep online SmakiDalmacji.pl oferujący inne pyszne chorwackie słodkości i nie tylko.
REKLAMA