Poderane gaće. Jadalne slawońskie podarte portki

Będąc w Slawonii, na tamtejszych stołach często gościły niewielkie pyszne drożdżowe placuszki z dziurką pośrodku. Owe placuszki, prócz wyśmienitego smaku posiadają równie wyjątkową nazwę – poderane gaće co oznacza podarte portki/kalesony lub po porostu – podarte gacie. A wszystko przez tą dziurkę w placku.

W Slawonii, poderane gaće, najczęściej przygotowuje się w czasie adwentu oraz karnawału. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem lub kiedy podajemy je powidłami śliwkowymi czy śmietaną. Równie dobre są na słono, kiedy do ciasta dodamy więcej soli lub, już po usmażeniu posypiemy je odrobiną soli (słone świetnie komponowały się zarówno z białym jak i czerwonym winem podawanym w Iloku).

Poderane gaće, czyli podarte portki. Drożdżowe placki ze Slawonii

Skład i przepis jest bardzo podobny do tych jakie stosuje się w przypadku węgierskich langoszy. Nic dziwnego, wszak kuchnia i kultura w tamtych stronach, na przestrzeni dziejów przenikały się i nadal przenikają. W zależności od regionu, poderane gaće nazywane są również lepinjice, langošice, uštipci czy mekike.

Poderane gaće smaży się wyłącznie na głębokim tłuszczu. Poniżej znajduje się film przedstawiający proces smażenia, który udało się nam podpatrzeć podczas pobytu w mieście Županja, w żupanii vukowarsko-srijemskiej.

Skład

  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cukru
  • mąka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1L smalcu (lub oleju)

Przygotowanie

REKLAMA

  • drożdże, cukier i zalać 100ml letniego mleka dodać drożdże i cukier, odstawić na 10 minut,
  • do miski wsypać mąkę, dodać sól, rozpuszczone drożdże i resztę mleka, zagnieść na gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-2 cm,
  • potnij ciasto na kwadraty/prostokąty, a w środku natnij niewielki otwór, a następnie lekko rozciągnij,
  • do rozgrzanego w wysokim garnku smalcu (lub oleju) wkładaj kolejno placki, po nabraniu złocistego koloru przekręć placek na drugą stronę (jak pączki czy fritule),
  • po usmażeniu placki wyciągamy na papierowy ręcznik.

Powyższy przepis pochodzi ze strony coolinarka.com

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA