Tapenada z czarnych oliwek. Przepis na mljevene masline

Siła przekazu, jaką serwuje nam, prosto z Chorwacji, Robert Makłowicz, jest niesamowita do tego stopnia, że jeden z jego przepisów stał się dla nas inspiracją na pomysł na nową przekąskę. Mowa o wywodzącej się z Prowansji, a znanej w całym regionie śródziemnomorza Tapenadzie.

Dalmacja. Książka kucharska

Ostrzegamy – nie jest to ostatni przepis, który pochodzi z książki „Dalmacja. Książka kucharska”, autorstwa wspomnianego Roberta Makłowicza, której to jesteśmy patronem medialnym. Książka niebawem, ponownie trafi do sprzedaży. W przedsprzedaży, książka dostępna już jest, w sklepie online Wydawnictwa Wysoki Zamek.

Wróćmy do tapenady

Idealna na pieczywo Tapenada to po prostu zmiksowane oliwki i kapary, wymieszane z oliwą. W zależności od regionu, do oliwek i kaparów dodaje się również anchois i czosnek.

Dzisiaj pokażemy Wam przepis na tapenadę z czarnych oliwek. W zależności o Waszych upodobań do oliwek, możecie również dodać oliwki zielone.

Bez względu na ostateczny skład tapenady, wszystkie przepisy rekomendują użycie składników najwyższej jakości. Tak też się stało. Przy współpracy ze sklepem online SmakiDalmacji.pl skomponowaliśmy listę możliwie najlepszych, dostępnych na naszym rynku chorwackich składników.

Składniki na tapenadę z czarnych oliwek

Przygotowanie tapenady

Do pojemnika wsypujemy oliwki i kapary, dodajemy anchois i posiekany ząbek czosnku. Blendujemy do uzyskania drobno zmielonej pasty. Na tym etapie, w zależności od upodobań smakowych, możecie dodawać więcej oliwek, kaparów lub anchois lub dodatkowe składniki. To też najlepszy moment na regulację smaku sokiem z cytryny.

REKLAMA

Gotową pastę przetrzymujemy w lodówce. Smacznego!

Tapenada

REKLAMA