Međimurska gibanica. Tradycyjne ciasto regionu Međimurje

Podczas naszej wizyty w regionie Međimurje mieliśmy przyjemność odwiedzić restaurację Mala Hiža (Mały Dom), słynącą w całej okolicy z niesamowicie pysznej kuchni. Jeśli, będąc w okolicy, zechcecie skosztować regionalnych specjałów, udajcie się właśnie do Malej Hižy.

Restauracja Mala Hiža

Na deser zamówiliśmy međimurski specjał – međimurską gibanicę, składającą się z czterech warstw, które zawierają mak, słodki ser twarogowy, orzechy włoskie i kwaśne jabłka. Do gibanicy dostaliśmy lody dyniowe, które doskonale wkomponowały się smakiem w całość.

Podstawowym elementem gibanicy jest cienko rozciągnięte ciasto, pomiędzy warstwy którego wkładane są nadzienia o różnej teksturze i smaku, które się wzajemnie doskonale uzupełniają. Pierwszą warstwą jest mak przelany gorącym mlekiem. Drugie nadzienie przygotowywane jest ze świeżego twarogu. Trzecia warstwa to mielone orzechy i na koniec – czwarta warstwa – tarte kwaśne jabłko.

Međimurska gibanica - restauracja Mala Hiža

Dawniej međimurską gibanicę pieczono w glinianych naczyniach. Chorwaci nadal prowadzą burzliwe dyskusje ze swoimi słoweńskimi sąsiadami, którzy mają swoją prekmurską gibanicę, nad rodzajem ciasta, liczbą warstw i kolejnością układania nadzienia.

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA

Jeden komenrarz