Graševina. Białe wino prosto z Chorwacji

Każdy kto jest amatorem białych win, będąc w Chorwacji, z pewnością miał styczność z graševiną. Wino wyraziste, z lekkim kwaskowym, cytrusowym posmakiem, z dużą ilością tanin. Stworzone do gemišta!

Graševina znana jest również pod nazwą Welschriesling, Laski Riesling, Riesling Włoski, olasz riesling czy grašica. Graševina jest międzynarodową odmianą winogron, która jest uprawiana w Chorwacji, głównie w Slavonii, a także w wielu innych krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

Winiarnia Kutjevo

Właściciele winnic chętnie ją sadzą, ponieważ obficie owocuje i jest odporna na choroby, a także daje stałe plony z roku na rok. Tradycyjnie uprawia się ją głównie w Slawonii, Medjimurju, Istrii, Moslavinie i Podunavlju.

Dobrze komponuje się z tłustymi potrawami charakterystycznymi dla kuchni slawońskiej. Na terenie Chorwacji uprawiana jest głównie w winnicach Kutjevo, jak również na południowych stokach gór Papuk i Krndija, a także z dużym sukcesem aż do południowego krańca Chorwacji i Konavle.

Winiarnia Kutjevo

Zaletą graševiny jest to, że można z niej wytwarzać różne rodzaje win, a to pozwala winiarzom eksperymentować ze stylami wina. Dzięki temu na rynku można znaleźć właściwie każdy rodzaj, od świeżej i mineralnej graševiny po bardziej złożone wina, powstałe z późnych zbiorów lub nawet ze zbiorów wysuszonych jagód i mrożonych, które dają słodkie i aromatyczne wina predykcyjne, które pije się jako aperitif lub jako dodatek do deserów.

REKLAMA

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Tagi wpisu:
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA