Not Your language? Translate: CroatianEnglishGermanPolishRussian

Nema ništa bez gemišta!

Jeśli szukacie orzeźwienia, ale stronicie od dużych dawek alkoholu w letnie upalne dni, z pomocą przychodzi Gemišt, szerszemu gronu znany jako spritzer (z ang.). Gemišt (z niem. gemischt – mieszany) jest połączeniem białego wina z gazowaną wodą, w proporcjach dopasowanych do naszych potrzeb.

Już w starożytni Grecy posiadali listę 6 dozwolonych proporcji mieszania wina z wodą (niegazowaną). Zwyczaj mieszania białego wina z wodą gazowaną, w Chorwacji udokumentowany został na początku XX wieku. Dawniej mieszano z wodą wino gorszej jakości co znacznie poprawiało jego smak.

Najlepszymi winami do sporządzenia gemišta będą te o wyższej kwasowości, czyli Graševina, Rajnski Rizling, Kraljevina, Škrlet czy Moslavac. Starajcie się unikać Sauvignon, Chardonnay, Traminac, Pošip czy Malvazija.

Powiedzenie „Nema ništa bez gemišta” w wolnym tłumaczeniu oznacza „Nic nie istnieje bez gemišta”. Co ciekawe Chorwaci spożywający gemišt dzielą się na dwie grupy. Jedni „wyznawcy gemišta” łączą białe wino wyłącznie z wodą Jamnica, natomiast drudzy z wodą Studenac. My należymy do tych drugich. Chorwaci mawiają, że dobry gemišt jest lepszy niż złe wino musujące.

Dla uzupełnienia dodam, że na południu Chorwacji pija się Bevande – mix czerwonego wina z niegazowaną wodą lub Bambus – mix czerwonego wina z Coca-Colą.

Kiedy następnym razem będziecie wznosić toast białym winem w obecności Chorwatów mówiąc „živjeli!” (na zdrowie), dodajcie „Nema ništa bez gemišta”. Jest wielce prawdopodobne, że zareagują bardzo pozytywnie.

Piwnica z winem w Vuglec Breg

Jeden komenrarz