Not Your language? Translate: CroatianEnglishGermanPolishRussian

Kutjevo – stolica wina w kontynentalnej Chorwacji

Każdy amator chorwackich białych win, z pewnością zna smak Graševiny – najpopularniejszego białego wina w tym kraju. Slavonia ma świetne warunki do uprawy winorośli i produkcji wina. Slavońskie wina w przeszłości często znajdowały się na stołach cesarzy i szlachty. Więcej o slavońskich winnicach przeczytacie na naszym blogu tutaj. Podczas naszego pobytu w Slavonii odwiedziliśmy jednego z najbardziej rozpoznawalnych producentów Graševiny, winiarnię Kutjevo, która jest jedną z najstarszych winiarni w Chorwacji. Nie omieszkaliśmy zajrzeć im do cystern, dosłownie!

 

Historia wina w Kutjevie

Miasteczko Kutjevo znajduje się w urodzajnej Złotej Dolinie w pobliżu miasta Požega, w sąsiedztwie Parku Przyrodniczego Papuk, w wąskiej dolinie rzeczki Kutjevčanki.

Historia uprawy winorośli oraz winnicy, rozpoczyna się wraz z przybyciem do Kutjeva Braci Cystersów. Pierwsze zapiski o uprawie winorośli pochodzą z 1232 roku. Cystersi założyli opactwo Vallis Honesta de Gotho (godne wielbienia) jako własność klasztorną. Bezpośrednio przy kompleksie piwnic jest piękny zamek Kutjevo, połączony przejściem z piwnicami, kiedyś mieszkał w nim baron Franjo Trenk i cesarzowa Maria Teresa.

Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo

Przy jednej z winnic, nieopodal zakładu produkcyjnego znajduje się Villa Vinkomir z 1939 roku, wybudowana na wzór punktu obserwacyjnego wojsk tureckich. Aktualnie budynek oferuje odwiedzającym niezapomniany panoramiczny widok na Złotą Dolinę

Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo

 

Winnica Kutjevo


Winnice przetrwały okupację turecką, a następnie nacjonalizację w 1945 r. Najstarsze wina, znajdujące się w bogatym archiwum, pochodzą z 1946 roku. Na 800 hektarach winnic (400 własnych i 400 zrzeszonych) Kutjevo produkuje wina wysokiej jakości, a także, na o wiele większą skalę wina dobrej jakości – ok. 6 milionów butelek wina rocznie.

Jeśli skończyły się Wam zapasy Graševiny, bądź jeszcze nie mieliście przyjemności jej spróbować, tą z Kutjeva możecie nabyć w jednej z sieciówek w Polsce.

Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo

 

7 beczek

Na końcu piwnicy znajduje się 7 najstarszych beczek. Na wieku każdej z nich wyryte są sceny z historii Kutjeva, a także codzienne życie jego mieszkańców.

Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo Winiarnia Kutjevo

 

Nie tylko Graševina

Winem, które rozsławiło Kutjevo na całą Europę jest Graševina. Graševina to białe wytrawne wino szczepu, w zależności od kraju nazywanego Welschriesling (Austria), Olaszrizling (Węgry), Laški Rizling (Słowenia) czy Italian Riesling (Serbia). W zależności od rocznika Graševina posiada aromat jabłka, gruszki, brzoskwini czy nawet figi. Dzięki specyficznemu klimatowi okolic Kutjeva, wino to charakteryzuje się mocno wyczuwalną kwasowością. Graševina idealnie nadaje się do sporządzenia gemištu, czyli miksu białego wina z gazowaną wodą.

Prócz Graševiny, w Kutjevie produkuje się również inne wina, w tym wina czerwone, które mają krótszą historię uprawy na tych terenach, ale równie bogaty zbiór nagród i wyróżnień. Wszystkie, produkowane w Kutjevo wina znajdziecie na stronie kutjevo.com, jeśli zaś planujecie zatrzymać się w Kutjevie na dłużej, koniecznie odwiedźcie stronie tamtejszej wspólnoty turystycznej tzkutjevo.hr

 

Kutjevo na mapie

2 komentarze