Žlahtina – autohtoniczne wino na wyspie Krk

Na wyspie Krk, w sąsiedztwie Vrbnika znajduje się żyzny i urodzajny teren – Vrbničko Polje – o powierzchni 210 hektarów, którego całą powierzchnię zajmują winnice autochtonicznego szczepu Žlahtina. Obecnie jest to jedyna lokalizacja uprawy Vrbničkiej žlahtiny – najsłynniejszego wina z tej odmiany winogron.

Ze względu na występowanie wyłącznie na tym konkretnym obszarze, (region Kvarner), odmiana Vrbnička Žlahtina ma chronione oznaczenie geograficzne.

Žlahtina, charakteryzuje się dużymi gronami. Powstaje z niej wytrawne wino o złotożółtym kolorze, owocowym aromacie, wysokiej mineralności i łagodnym zasoleniu, średniej mocy oraz wyśmienitym, harmonijnym smaku. Žlahtina to świetne wino na początek posiłku, stąd można je podawać jako aperitif.

Swoją nazwę zawdzięcza słowiańskiemu słowu „žlahten”, przymiotnikowi o znaczeniu: szlachetny.

Žlahtina (jej zalety najlepiej uwidaczniają się w ciągu pierwszych dwóch lat) nie powinna długo leżakować. Z žlahtiny można także wytwarzać – w procesie fermentacji – wina musujące.

Prócz wykorzystania przy wytwarzaniu wina, žlahtina jest również pyszną odmianą owocu gronowego z bogatym miąższem i jędrną skórką.

REKLAMA

REKLAMA