Not Your language? Translate: CroatianEnglishGermanPolishRussian

Przepis na Burek z mięsem

Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. W Chorwacji spotkaliśmy się z kilkoma sposobami zawijania ciasta. Chcąc przypomnieć sobie smak tego bałkańskiego fast food’a postanowiliśmy przygotować go samemu.


Jak na pierwszy raz burek z mięsem wyszedł nam znakomicie, tzn. taki jaki zapamiętaliśmy z Chorwacji. Burek jest bardzo sycący, jednakże jest również potrawą bardzo kaloryczną. Dlatego minie trochę czasu zanim przygotujemy go ponownie. W sieci znajdziemy wiele przepisów na burka różniących się między sobą składnikami, dlatego postanowiliśmy spisać nasz przepis i podzielić się nim z Wami, by i nam w przyszłości nie umknął.

 

Przepis Burek z mięsem

Burek z mięsem, przygotowany według przepisu otrzymanego w Chorwacji. Porcja dla 4 osób:
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Kalorie: 250 kalorii/100g,

 

Składniki na ciasto:
– 500g mąki typ500
– 400ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki soli
– kostka masła

 
Składniki na nadzienie mięsne:
– 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
– 1 średnia cebula
– 1 ząbek czosnku
– sól
– pieprz
– bazylia
– oregano

 

Wykonanie:

Mięsne nadzienie:
Siekamy drobno cebulę, i podsmażamy ją na małej ilości oleju. Po zrumienieniu dodajemy do niej mięso mielone. Do mięsa i cebuli wyciskamy czosnek, przyprawiamy bazylią i oregano oraz dodajemy sól i pieprz. Po przygotowaniu odstawiamy mięso do wystygnięcia.

 
Ciasto:
Do wymieszanej z solą wody wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część dzielimy na 8-10 kawałków (w zależności od wielkości blachy, im większa tym mniej kawałków), natomiast drugą część ciasta przykrywamy by nam nie wyschła. Podzielone kawałki ciasta wałkujemy bądź rozciągamy (jak ciasto na pizzę) do momentu uzyskania przeźroczystego arkusza. Gotowy arkusz ciasta odkładamy na blachę bądź inne miejsce. Wcześniej roztopionym masłem smarujemy wierzchnią część arkusza i kładziemy na nią kolejny kawałek ciasta, pamiętając by samych brzegów cista nie smarować masłem. Nieposmarowane brzegi sklejamy z poprzednią warstwą. Czynność powtarzamy do uzyskania 8-10 warstw.
Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowane mięso.
Po położeniu mięsa bierzemy odłożoną na początku drugą połówkę ciasta i również dzielimy ją na 8-10 kawałków. Powtarzamy wyżej opisaną czynność tworzenia i układania arkuszy ciasta.
Gotowego Burka wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (przy piecykach z termoobiegiem temperatura ma wynosić ok 230 stopni).
Po wyjęciu z piekarnika, lekko skrapiamy wierzch wodą i przykrywamy na ok. 5 minut folią bądź ściereczką.

 

Ciasto należy rozciągnąć, aż stanie się bardzo cienkie
Ciasto należy rozciągnąć, aż stanie się bardzo cienkie
Warstwy ciasta układamy jedną na drugą, nakładając pomiędzy warstwę roztopionego masła
Warstwy ciasta układamy jedną na drugą, nakładając pomiędzy warstwę roztopionego masła
Czas pieczenia to ok. 20min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni
Czas pieczenia to ok. 20min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni
Gotowy Burek z mięsem
Gotowy Burek z mięsem
Gotowy Burek z mięsem
Gotowy Burek z mięsem

Życzymy smacznego!

Oceń nasz wpis
Średnia ocena: 4,50, na podstawie 26 opinii.
Loading...
Udostępnij i polub!
Udostępnij!

13 komentarzy

        • Jolanka
          -

          Pita to na Górnym Śląsku, żeńskie organy rozrodcze, pita to również bułka, a Bałkańska pita z Lipian, czyli ciasto, jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Polsce. Na przełomie XIX i XX w., w wyniku szeroko zakrojonej akcji osadniczej Austro-Węgier, z Polski na teren Bałkanów wyjechało ok. 15 tysięcy osób. Po zakończeniu II wojny światowej, w wyniku porozumień z rządem Jugosławii, reemigranci zostali przywiezieni na Dolny Śląsk. Jako miejsce osiedlenia wybrano powiat bolesławicki, w granicach którego leży wieś Lipiany. Reemigranci przywieźli ze sobą część kultury bałkańskiej, która przez kilka pokoleń na obczyźnie stała się ich własną. Zawierała zarówno elementy wywiezione z Polski, jak i przyswojone w czasie pobytu w Bośni. Jednym z elementów tej kultury była kuchnia. Szczególną potrawą, którą upodobali sobie Polacy mieszkający na Bałkanach, i którą przywieźli na Dolny Śląsk, była pita. Pita wyrabiana była z kluskowego, cienko wałkowanego ciasta, przekładanego nadzieniem z dyni, jabłek, sera i mięsa. Była również wersja na słodko, polana na wierzchu śmietaną, posypana cukrem, a potem zapieczona w piecu. Zarówno na ciepło, jak i na zimno potrawa ta była bardzo lubiana i chętnie zabierana do pracy lub w podróż. Pita z dynią i jabłkami – do dziś jest ulubionym daniem codziennej kuchni w okolicach Bolesławca. Dobrze przypieczona jest bardzo chrupka, niezwykle aromatyczna i smaczna. Obecnie w Lipianach organizowane są warsztaty pieczenia pity bałkańskiej. Odbywa się również bałkańskie święto pity. Tradycja przyrządzania pity, przywieziona przez reemigrantów z Bośni osiadłych w poświecie, jest bardzo silnie zakorzeniona, podtrzymywana i popularyzowana.

    • Wojtek Tyluś
      -

      Tak jak wiele potraw, znanych od setek lub tysięcy lat, tak i w przypadku burka – nie sposób dokładnie stwierdzić gdzie dokładnie powstał. Na pewno powstał w którymś z krajów śródziemnomorskich, pewnie arabskich. Na pewno Bośnia ma tutaj swój duży udział, zresztą tam Burek smakuje najlepiej :)