Pašticada. Przepis na dalmatyńską pašticadę

Pašticada to pracochłonne danie mięsne, którego przygotowanie składa się z kilku faz. Podawane z dodatkiem tradycyjnych kluseczek ziemniaczanych gniocchi, których nazwę Chorwaci zapisują po prostu njoki, pojawia się na tradycyjnym niedzielnym obiedzie oraz w zeszycie z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia u każdej pani domu.

Najbardziej rozpoznawalna jest Dalmatinska Pašticada i właśnie w Dalmacji najczęściej odnajdziecie w menu Pašticadę.

Pašticada

Pašticada robiona jest z wołowiny lub cielęciny, najczęściej z udźca. Mięso, np. kilogramowy kawałek wołowiny, przygotowuje się etapami. Najczęściej:

  • naciera się marynatą zawierającą aromatyzowany ocet winny, słoniną, solą, olejem i musztardą, czasem szpikuje się czosnkiem oraz pokrojonymi w słupki marchewkami i wstawia do lodówki na ok. 2 godziny a następnie
  • obsmaża się w brytfance ze wszystkich stron (na mocnym ogniu) a następnie
  • dodaje się posiekane warzywa (cebula, seler, marchew, pietruszka) i dusi się z dodatkiem wina stołowego i słodkiego wina Prošek, a także suszonych owoców (śliwek, fig) oraz wielu przypraw (goździki, gałka muszkatołowa, liść laurowy i pieprz) i wstawia brytfankę do piekarnika (200 stopni, 1 godzina) a następnie
  • zmniejsza się temperaturę w piekarniku (180 stopni), dodaje do mięsa ewentualne składniki dodatkowe (np. purre z pomidorów) oraz dopieka do miękkości, podlewając odrobiną wody i na koniec dodając świeże listki rozmarynu i tymianku

Jak serwować pašticadę

Po wyjęciu mięsa z piekarnika trzeba je odstawić w ciepłe miejsce, poczekać, aby ostygło, sos dokładnie przetrzeć i jeśli trzeba – doprawić solą i pieprzem.

Teraz kroimy pašticadę na plastry i układamy na ogrzanym półmisku albo kroimy je w kostkę, ponownie podsmażamy i podajemy w sosie własnym, uprzednio przecedzonym. Serwujemy z dodatkiem kluseczek njoki ugotowanych bezpośrednio przed podaniem.

Tradycyjna pašticada charakteryzuje się bardzo intensywnym i pełnym smakiem, a mimo to czasami kluseczki posypuje się jeszcze startym twardym serem owczym.

REKLAMA

Partnerem wpisu jest sklep online SmakiDalmacji.pl oferujący chorwackie produkty spożywcze i nie tylko. Wejdź i sprawdź!

REKLAMA