Pljeskavica – bałkański burger

Będąc w Chorwacji zamówiliście burgera, jednak ten, nie do końca smakował jak burgery w Polsce? Jest wielce prawdopodobne, że dostaliście pljeskavicę – bałkańską wersję burgera.

Pljeskavica (lub pleskawica) to kotlet z mielonego mięsa smażony na grillu. Jej nazwa pochodzi od słowa pljeskati co oznacza klaskać, plaskać, klepać.

Co to jest pljeskavica?

Tradycyjną pljeskavicę przyrządza się z mieszanki co najmniej dwóch mięs (jagnięciny lub baraniny, wołowiny, cielęciny, a w krajach niemuzułmańskich również z wieprzowiny), z dodatkiem cebuli i przypraw.

Choć przekąska do złudzenia przypomina tradycyjnego burgera, bałkańska wersja najprawdopodobniej jest pochodzenia osmańskiego.

Bardzo smaczna pljeskavica podana z mniej smacznymi dodatkami

Tym, co zdecydowanie wyróżnia ją od burgerów serwowanych w sieciówkach jest bardzo starannie przyrządzane mięso, które nie tylko powinno być najwyższej jakości, ale także – tak jak w przypadku ćevapi – musi przed grillowaniem długo dojrzewać w marynacie (nawet kilka dni).

Pljeskavicę serwuje się w bułce, w lepinii lub osobno, w towarzystwie rozmaitych dodatków: świeżej lub prażonej cebuli, ogórków kiszonych czy ajvaru.

REKLAMA

W chorwackich restauracjach, często można dostać pljeskavicę nadziewaną szynką i serem. Przepis na nadziewaną pljeskavicę, znajdziecie poniżej.

Przepis na nadziewaną pljeskavicę – punjena pljeskavica

Przepis pochodzi ze strony Roberta Makłowicza. W książce „Dalmacja. Książka kucharska”, autorstwa Roberta Makłowicza – której to jesteśmy patronem medialnym – znajduje się nieco odmienny przepis na pljeskavicę Zrinski. Książka, ponownie trafiła do sprzedaży i dostępna jest w sklepie online Wydawnictwa Wysoki Zamek.

Składniki

  • 500 g młodej mielonej wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 2-4 plastry wędzonego sera
  • 2-4 plastry szynki z indyka
  • 1 cebula
  • 2 marynowane ostre papryczki
  • olej do smażenia
  • kajmak
  • ajwar

Sposób przygotowania

Wołowinę zmielić, posolić, popieprzyć, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 2-3 dni do lodówki. Każdego dnia mięso ponownie wymieszać. Gdy mięso dojrzeje, uformować z niego płaskie kotlety. Nadziać je serem, szynką, drobno posiekaną cebulą i marynowaną papryczką. Mięso złożyć w formie wielkiego pieroga.  Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pleskawicę na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ajwarem, kajmakiem, cebulą pokrojoną w łódki oraz marynowaną ostrą papryczką.

Pljeskavica - chorwacki hamburger
Wyśmienita punjena pljeskavica serwowana w konobie Nono w Jelsie

Przyprawa do pljeskavicy

W niektórych przepisach, dla wzmocnienia smaku, do mięsa dodaje się mieszankę przypraw do ćevapčići i pljeskavicy, którą znajdziecie w sklepie online naszego partnera – SmakiDalmacji.pl. W Smakach Dalmacji dostaniecie także inne przyprawy. Polecamy!

REKLAMA

REKLAMA