Slanuša, czyli szparagi morskie. Słony przysmak z Adriatyku

Podczas każdej wizyty w chorwackich solanach, częstujemy się Slanušą, czyli szparagami morskimi. Spośród wszystkich, odwiedzonych przez nas solan, najwięcej szparagów morskich zaobserwowaliśmy w Solanie Nin. Stmatąd też pochodzą poniższe zdjęcia.

Niepozornie wyglądające i nie mające zbyt wiele wspólnego z dzikimi szparagami, slanuše są niezwykle bogate w minerały, przeciwutleniacze, witaminę A, jod, żelazo i wapń. Będąc w którejś z chorwackich solan koniecznie zapytajcie przewodnika o slanušę. Zresztą nie tylko tam, ponieważ szparagi morskie występują na całym wybrzeżu basenu Morza Śródziemnego.

Slanuša, czyli szparag morski (Salicornia europaea), znana jest również jako caklenjača. Główny sezon na szparagi morskie trwa od kwietnia do czerwca kiedy jest jeszcze młoda i delikatna, jednak można ją spotkać również w późniejszych terminach.

Rośnie głównie na terenach przybrzeżnych, w słonych mokradłach i na plażach. Jest halofilem, co oznacza, że jest przystosowana do życia w środowisku o wysokim zasoleniu.

Przepisy wykorzystujące szparagi morskie

Slanuša jest jadalna i często używana w kuchni śródziemnomorskiej. Ma słony smak i chrupiącą teksturę. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów i pomysłów na jej wykorzystanie

Szparag morski na parze

REKLAMA

  • Opłucz szparagi i gotuj na parze przez 2-3 minuty
  • Podawaj z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Sałatka z szparagiem morskim

  • Blanszuj szparagi przez minutę
  • Wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i fetą
  • Skrop oliwą i octem balsamicznym

Szparag morski smażony

  • Podsmaż na patelni z odrobiną oliwy przez 2-3 minuty
  • Dopraw czosnkiem, pieprzem i skrop sokiem z cytryny

Dodatek do owoców morza

  • Dodaj blanszowane szparagi do dań z krewetkami lub małżami

Pesto z szparaga morskiego

  • Zmiksuj blanszowany szparag morski z orzeszkami piniowymi, parmezanem, czosnkiem i oliwą

Omlet z szparagiem morskim

REKLAMA

  • Dodaj posiekany, lekko podsmażony szparag morski do omletu

Pamiętajcie, że szparag morski ma naturalnie słony smak, więc uważaj z dodawaniem soli do potraw. Najlepiej smakuje, gdy jest lekko chrupiący, należy unikać zbyt długiego gotowania.

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA