OmaJola’s – producent BIO oliwy Extra Virgin z Savudriji

W chwili, kiedy piszemy ten wpis, w Chorwacji trwają zbiory oliwek. Zbiory trwają również na Istrii, która, po raz kolejny została uznana najlepszym regionem na uprawę oliwy Extra Virgin. Podczas naszego wrześniowego pobytu na Istrii odwiedziliśmy farmę OmaJola’s Państwa Pavlovićów, w Savudriji produkującą oliwę Extra Virgin.

Oliwa OmaJola’s nie jest jednak kolejną świetną oliwą Extra Virgin z Istrii. Właściciele zawiesili poprzeczkę o wiele wyżej, stawiając na rolnictwo ekologiczne oraz na produkcję oliwy BIO Extra Virgin. Uwierzcie nam na słowo, to jedna z najlepszych chorwackich oliw jakie mieliśmy przyjemność próbować!

Większość wyprodukowanej w OmaJola’s oliwy trafia na rynki zachodnie, jednak coraz częściej trafia ona również do Polski.

Najwyższa jakość BIO oliwy od OmaJola’s sprawia, że jest ona rozchwytywana i wyprzedawana zaraz po wystawieniu na sprzedaż, w sklepie online na stronie producenta omajolas.com

Również nas spotkał brak dostępnej oliwy. Dlatego, z niecierpliwością wyczekujemy tegorocznej dostawy!

O tym jak rozpoznać prawdziwą oliwę Extra Virgin i dlaczego nie każdy sprzedawca „oliwy Extra Virgin” mówi Ci prawdę napisaliśmy we wpisie p.t. „Oliwa w Chorwacji„.

REKLAMA

Polskie korzenie właścicieli OmaJola’s

Jakież było nasze zdziwienie kiedy po przybyciu na farmę przywitano nas w języku polskim. Zupełnie się tego nie spodziewaliśmy. Okazało się, że Pani Jolanta – mama Michaela – jest Polką, która wychowała się w Łodzi. To właśnie Pani Jolanta oprowadziła nas po gospodarstwie, z wielką pasją opowiadając o gaju oliwnym, o otaczającym ekosystemie oraz pracy jaka przez cały rok wkładana jest w produkcję przy zachowaniu przyrody w nienaruszonym stanie. Wspaniała osoba, wspaniałe doświadczenie.

BIO oliwa Extra Virgin

Farma OmaJola’s produkuje wyłącznie oliwy Extra Virgin o wyjątkowym smaku i wyjątkowej jakości. W gaju oliwnym, otaczającym dom, na powierzchni 12 hektarów znajduje się 2350 drzew oliwnych. Uprawiane są w sposób całkowicie ekologiczny, wykluczający stosowanie nawozów chemicznych i syntetycznych, a także środków ochrony roślin i herbicydów. Odległość między posadzonymi drzewami wynosi 7×7 m, dzięki czemu oliwki mają wystarczającą ilość światła i powietrza.

Do produkcji oliwy wykorzystywane są wyłącznie własne oliwki, które od razu po zbiorze trafiają do zakładu znajdującego się w podziemiach domu, gdzie są tłoczone na zimno i przechowywane.

W celu utrzymania najwyższej jakości, olej jest analizowany w akredytowanym laboratorium. Wyniki analizy są drukowane na etykiecie na każdej butelce.

Omajola BIO herbata z liści oliwnych

OmaJola’s to nie tylko BIO oliwa Extra Virgin! Właściciele produkują również herbatę z liści oliwnych! Rewelacja!

REKLAMA

BIO herbata wytwarzana jest z liści drzew oliwnych. Smak ma łagodny, aromatyczny, lekko gorzki, bliski smakowi zielonej herbaty.

Liście oliwne zawierają kilka niezwykle ważnych składników bioaktywnych, w tym oleuropeinę – silny przeciwutleniacz polifenolowy, który ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

W okresie od lutego do kwietnia, liście oliwne zbierane są ręcznie, a następnie są myte, suszone, siekane i pakowane. BIO Herbata OmaJola’s wytwarzana jest z własnych liści oliwnych, które raz w roku przechodzą analizy laboratoryjne.

Farma OmaJola’s z drona

Za pozwoleniem właścicieli zrobiliśmy krótki przelot dronem nad gospodarstwem.

REKLAMA