Peka to nazwa metalowej kopuły, którą przykrywa się naczynie do pieczenia mięsa i warzyw. Najczęściej pod peką lądują ośmiornice i jagnięcina. Dania z peki (ispod peke) są wyjątkowo soczyste i smakowite. Jak je przyrządzić?
W naczyniu układamy kawałki mięsa, wybrane warzywa, dodajemy zioła, wino i oliwa, a następnie lokujemy je w palenisku i przykrywamy peką, którą okładamy żarem z kawałków drewna. Powinno to być drewno grabowe lub bukowe, które da równomierny żar zarówno od góry, jak i będzie się tliło się pod dolną częścią naczynia, którego zawartość mięknie i wchłania tworzące się soki.
Mięso ispod peke robi się nawet kilkanaście godzin, dlatego jeśli zamawiamy je w restauracji, należy zrobić z wyprzedzeniem. Peka jest duuuża, dlatego do biesiady należy zasiąść w towarzystwie kilku osób.