Peka – tradycyjna metoda przygotowywania potraw w Chorwacji

Peka to nazwa metalowej kopuły, którą przykrywa się naczynie do pieczenia mięsa i warzyw. Najczęściej pod peką lądują ośmiornice i jagnięcina. Dania z peki (ispod peke) są wyjątkowo soczyste i smakowite. Jak je przyrządzić?

W naczyniu układamy kawałki mięsa, wybrane warzywa, dodajemy zioła, wino i oliwa, a następnie lokujemy je w palenisku i przykrywamy peką, którą okładamy żarem z kawałków drewna. Powinno to być drewno grabowe lub bukowe, które da równomierny żar zarówno od góry, jak i będzie się tliło się pod dolną częścią naczynia, którego zawartość mięknie i wchłania tworzące się soki.

Mięso ispod peke robi się nawet kilkanaście godzin, dlatego jeśli zamawiamy je w restauracji, należy zrobić z wyprzedzeniem. Peka jest duuuża, dlatego do biesiady należy zasiąść w towarzystwie kilku osób.

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA