Tak, wiemy, że burek nie jest chorwacką potrawą. Stał się on jednak częścią kultury bałkańskiej, praktycznie w każdej chorwackiej piekarni dostaniemy burka czy to z mięsem czy z serem. Tak jak w Polsce fastfoodowy prym wiedzie kebab, tak w Chorwacji królem ulicy jest burek! Będąc w Chorwacji koniecznie musisz go spróbować, a po powrocie przyrządzić go według naszego przepisu.
Podczas pobytu w Zagrzebiu trafiliśmy na prawdopodobnie najdłużej działający lokal, sprzedający burka w stolicy Chorwacji. Co ciekawe, miejsce to znajduje się na wielu listach kultowych miejsc na gastronomicznej mapie Zagrzebia, które należy odwiedzić.
Ponad 30-letnia historia burka przy targu Dolac
W lokalu mieszczącym się przy targu Dolac burek sprzedawany jest od ponad 30 lat. Jak powiedział nam właściciel lokalu, Anđelko, burek wyrabiany i wypiekany jest według niezmienionej od 30 lat receptury. Sam lokal również jest ciekawy. Niezmieniany od lat wystrój niewielkiego wnętrza przenosi nas do lat 80-tych, jest klimat. Kolejną ciekawostką jest fakt, że ceny burka ..są dokładnie takie same jak przed laty. Za burka z mięsem lub serem zapłacimy 12kn, za burka z jabłkami 10kn, a za jogurt 3kn.
Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach: 7:00 – 21:00, w sobotę: 7:00 – 15:00, a w niedziele: 7:00 – 14:00