Kulinarne oblicza Chorwacji

Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Dbałość o tradycję, różnorodność smaków i najwyższą jakość składników to znaki szczególne chorwackiej kuchni.

Walory te zostały zauważone i docenione przez przedstawicieli prestiżowego kulinarnego przewodnika Michelin, którzy pierwszą gwiazdę w Chorwacji przyznali restauracji Monte z miejscowości Rovinj. Oprócz restauracji uhonorowanej gwiazdą, w przewodniku znajduje się także wiele innych lokali polecanych przez krytyków kulinarnych związanych z przewodnikiem.

Turystyka kulinarna z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, dlatego turyści, którzy cenią sobie najwyższą jakość usług gastronomicznych, mogą już dziś wybrać się w kulinarną podróż po Chorwacji, szlakiem restauracji wpisanych do przewodnika Michelin.

Dla podróżnych, którzy chcą zaznać więcej lokalnych i tradycyjnych rozkoszy podniebienia, najlepszą okazją do zanurzenia się w świecie kuchni regionów Chorwacji będą zaplanowane na ten rok festiwale kulinarne. Kuchnia ta jest niezmiernie zróżnicowana, ponieważ każdy region pielęgnuje swoje odrębne, miejscowe tradycje. Dokąd pojechać, aby poznać lokalne smaki Chorwacji?

Oto kilka z najważniejszych tegorocznych imprez kulinarnych.

Dni Szparagów i Mątwy w miejscowościach Labin i Rabac

Chętnie odwiedzane przez turystów portowe miasteczko Rabac sąsiaduje z nieodległą miejscowością Labin na półwyspie Istria i to tu, od 1 do 30 kwietnia, życie kręcić się będzie wokół królewskiego przysmaku pobliskich istryjskich lasów. Mowa o dzikich szparagach, których nie powinno zabraknąć na żadnym wiosennym stole.

REKLAMA

Dzikie szparagi wykorzystywane są m.in. do przygotowania Fritaji, klasycznej potrawy składającej się z jajecznicy oraz pysznej istryjskiej szynki, a także smakowitych potraw na bazie makaronu: Pljunkanci i Fuži. Istryjska kuchnia słynie również z mątw zamieszkujących wody adriatyckiego wybrzeża. Łowi się je na przełomie zimy i wiosny i podaje z czarnym ryżem – danie to powszechnie znane jest w Chorwacji jako Risotto nero.

Podczas kwietniowych dni festiwalowych tradycyjne potrawy będą serwowane obok oryginalnych muffinek oraz drobnych przekąsek przygotowanych w oparciu o nowoczesne przepisy, zgodne z aktualnymi trendami kulinarnymi.

Wielkanocne śniadanie w porcie Rabac – świąteczne specjały Chorwacji

Jak co roku w kwietniu, w malowniczym porcie Rabac, położonym nad Zatoką Kvarner, turyści mogą skosztować tradycyjnych wielkanocnych potraw. Nadmorskie położenie Rabac powoduje, że miejsce to zdaje się być stworzone dla wypoczynku. Oprócz bogactwa smaków, przybysze znajdą tu różnorodne atrakcje portowego miasteczka – będą mogli wypłynąć w morze lub spacerować niekończącymi się, malowniczymi plażami.

Wzięcie udziału w tak niezwykłym śniadaniu wielkanocnym będzie nie lada gratką dla turystów pragnących poznać kulturę Chorwacji. Świętowanie Wielkanocy z mieszkańcami będzie znakomitą okazją do spróbowania wielu miejscowych przysmaków ale także do obserwowania tradycyjnych tańców i obrzędów.

FestiWine w Dubrowniku

Chorwacja słynie ze swoich regionalnych win, a najlepszym miejscem na ich degustację jest z pewnością FestiWine. Podczas odbywającej się w Dubrowniku imprezy kilka tysięcy pasjonatów z całego świata będzie wspólnie odkrywać świat wina, a regionalni producenci tego trunku będą prezentować swoje najlepsze wyroby.

REKLAMA

Wydarzenie organizowane jest w Lazaret Dubrownik, w ramach projektu „Wine Tourist Network – WiNe”.

Zwyczaje, Rękodzieło i Sztuka Kulinarna Regionu Istrii, Rabac

Każdy z regionów Chorwacji ma swoje własne kulinarne tradycje, a znakomitą okazją na skosztowanie kulinarnych specjałów, jakimi chlubi się Istria, będzie letni wypad do nadmorskiej miejscowości Rabac.

Odwiedzający będą mogli spróbować najlepszych oliw z miejscowych oliwek, doprawionych czosnkiem lub pepperoncino, a także słynnej istryjskiej szynki czy przepysznych wyrobów z koziego sera. Znajdzie się tu także coś dla amatorów chorwackiego wina, którzy będą mogli degustować regionalne odmiany tego szlachetnego trunku.

Wystawa rękodzieła, m.in. naturalnych kosmetyków domowego wyrobu z dodatkiem lawendy, tradycyjnej biżuterii z tych okolic czy oryginalnych wyrobów ceramicznych wykonanych przez miejscowych twórców, będzie znakomitym miejscem do zakupienia upominków dla najbliższych.

W każdy piątek od 16 czerwca do 8 września 2017 roku, w godzinach 20-23, malownicze miasteczko Rabac stanie się scenerią dla istryjskiej uczty smaku i sztuki.

Babcine Ciasta – festiwal znakomitych wypieków

Jeśli 20 osobom zadamy pytanie: kto piecze najlepsze ciasta na świecie?, odpowiedź z pewnością będzie brzmieć: babcia! Aby rozstrzygnąć, której babci powinien przysługiwać tytuł mistrzyni wypieków, co roku w Donja Stubica odbywa się konkurs na najlepsze ciasto przygotowane według tradycyjnego przepisu. Jest to święto wyjątkowych, tradycyjnych smaków regionu Zagorje, o których zachowanie dbają mieszkańcy Krapina-Zagorje.

Konkurs celebruje tradycje regionalnej kuchni tego przepięknego regionu, ale jest również świętem wartości rodzinnych, bardzo tu pielęgnowanych. Dla tych, którzy będą chcieli przetestować swoje umiejętności przygotowania babcinych przepisów w domu będzie dostępna książka kucharska, której treść uzupełniana jest co roku o kolejne wspaniałe słodkie przepisy.

Festiwal Burgerów w Zagrzebiu

Jak dobrać składniki do najlepszego burgera? W Zagrzebiu to żaden problem. Podczas festiwalu w będzie można skomponować swojego własnego burgera wybierając bułkę, wołowinę, bekon i inne smaczne dodatki. A jeśli nie chcemy jeść mięsa? Do wyboru będą także burgery wegetariańskie i wegańskie. W tym roku ten smakowity festiwal po raz kolejny będzie miejscem spotkań burgerowni Zagrzebia z fanami burgerów, którzy będą mogli zjeść skomponowanego przez siebie burgera przy muzyce na żywo.

Informacja prasowa:

Chorwacka Wspólnota Turystyczna w Warszawie

REKLAMA

REKLAMA