Bademi u šećeru. Przepis na migdały w cukrze

Migdały w cukrze, czyli migdały kandyzowane albo karmelizowane to przysmak wszechobecny na straganach w miasteczkach południowej Dalmacji. Jeśli wynajmujesz dom albo kwaterę w Chorwacji, często w ramach powitania obok butelki rakiji albo wina domowej roboty i arancini, czeka na Ciebie właśnie miseczka z migdałami w cukrze.

Bademi u šećeru to smakołyk, którego historia sięga niepamiętnych czasów. Każda gospodyni w Chorwacji ma zapewne swój własny patent na ich przygotowanie, ale o ostatecznym efekcie zawsze decyduje umiejętnie spreparowany gęsty syrop cukrowy.

Przepis na migdały w cukrze

Dla 300 g migdałów potrzebujemy:

  • 225 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml wody

Wodę z oboma rodzajami cukru szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a syrop stanie się ciemny i gęsty.  Proces ten warto przeprowadzić w płaskim naczyniu o dużym dnie. Dlaczego? Bo teraz dorzucamy migdały, które powinny to dno równomiernie przykryć i zanurzyć się w syropie.

Przez ok. 20 minut gotujemy w nim migdały, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wreszcie zmniejszamy temperaturę i pozwalamy zawartości garna pykać na wolnym ogniu, w oczekiwania aż woda odparuje, a cukier ulegnie karmelizacji, oblepiając dokładnie każdy migdał. Ostatecznie w garnku powinny zostać już tylko migdały oklejone cukrem i opadłe na dno resztki suchego cukru.

Zostawiamy je do całkowitego wyschnięcia i ostygnięcia w garnku, w którym się gotowały, ale możemy je też przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przechowuje się je ok. 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

REKLAMA

Partnerem wpisu jest sklep online SmakiDalmacji.pl oferujący inne pyszne chorwackie słodkości i nie tylko.

Powyższy przepis pochodzi ze strony bakeme.com.hr/usecereni-bademi

Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA