O właściwościach zdrowotnych oliwy nikogo nie trzeba przekonywać. Źródło łatwo przyswajalnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego, polifenoli oraz bogactwo witamin A i C, żelaza, potasu i fosforu. Czy wiecie, że drzewo oliwne to nie tylko oliwki i uzyskiwana z nich oliwa, ale również jego liście?
Właściwości herbaty z liści oliwnych
Liście oliwne zawierają kilka niezwykle ważnych składników bioaktywnych, w tym oleuropeinę – silny przeciwutleniacz polifenolowy, który ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Liście zawierają flawonoidy i witaminę C, które wspomagają system odpornościowy. Nie zawierają jednak teiny. Herbata z liści oliwnych reguluje ciśnienie tętnicze krwi, chroni układ krążenia, a także reguluje poziom cukru. Polecana jest również osobom z chorobami tarczycy i hipercholesterolemią.
Istnieją badania mówiące o tym, że kobiety pijące codziennie herbatę z liści oliwnych miały wyższą liczbę czerwonych krwinek, hemoglobinę i hematokryt, co wskazuje na potencjalne właściwości zdrowotne herbaty z liści oliwnych w leczeniu anemii i innych zaburzeń krwinek czerwonych.
Nie powinno się przekraczać spożywania 1-2 filiżanek herbaty oliwkowej dziennie. U niektórych osób, picie zbyt dużej ilości herbaty z liści oliwek może powodować nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak bóle głowy i dyskomfort mięśni. Przed dodaniem herbaty z liści oliwnych do swojej diety, porozmawiaj z lekarzem, aby upewnić się, że jest to bezpieczne dla Ciebie i nie będzie kolidować z Twoimi lekami.
Gaje oliwne w Chorwacji
Drzewa oliwne uprawia się już od ponad pięciu tysięcy lat, a najstarsze chorwackie gaje oliwne, np. te w okolicach miasteczka Lun na wyspie Pag mają tych lat blisko dwa tysiące. Sucha i słoneczna pogoda z wysoką temperaturą oraz kamienne podłoże to idealne warunki do uprawy drzew oliwnych, które odnajdujemy zarówno w krajobrazie Istrii jak i Dalmacji. Niskie, sękate, powyginane w najdziwaczniejszych pozach drzewka, o charakterystycznych listkach – intensywnie zielonych na wierzchu i srebrzystych od spodu.
REKLAMA
BIO herbata z liści oliwnych
BIO herbata wytwarzana jest z liści drzew oliwnych. Smak ma łagodny, aromatyczny, lekko gorzki, bliski smakowi zielonej herbaty.
Liście oliwne zawierają kilka niezwykle ważnych składników bioaktywnych, w tym oleuropeinę – silny przeciwutleniacz polifenolowy, który ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Liście oliwne zbierane są ręcznie, a następnie są myte, suszone, siekane i pakowane.
Jak zrobić herbatę z liści oliwnych
Wsypujemy płaską łyżeczkę suszonych liści oliwnych do lekko schłodzonej przegotowanej wody. Zaparzamy przez około 5-8 minut. Starajmy się nie przekraczać tego czasu, ponieważ zbyt długo zaparzana herbata z liści oliwnych posiada wyczuwalną goryczkę.
Gdzie kupić herbatę z liści oliwnych
W Internecie można znaleźć kilka sklepów z liśćmi z drzewa oliwnego. My jednak polecam produkt najwyższej jakości, ze sprawdzonego źródła, który posiada stosowne certyfikaty BIO.
REKLAMA
BIO Herbata OmaJola’s wytwarzana jest z własnych liści oliwnych, które raz w roku przechodzą analizy laboratoryjne. Dostaniecie ją w sklepie online OmaJola’s – producenta nie tylko wspaniałej BIO herbaty z liści oliwnych, ale również niezwykle smacznej BIO oliwy. Osobiście odwiedziliśmy firmę OmaJola’s, z wpisu pt. OmaJola’s – producent BIO oliwy Extra Virgin z Savudriji dowiecie się więcej a także traficie do ich sklepu online.
Ona
-Liście zbierane od lutego do kwietnia nadają się do spalenia sa juz stare a na herbatę są najlepsze te zrywane wraz z oliwkami pazdziernik listopad bynajmniej u mnie tak jest , no ale jak na handel to ok😁
Wojtek Tyluś
-Racja, nasz błąd tłumaczenia, poprawione, dzięki! :)