Fuži s tartufima. Przepis na makaron z truflami

Istryjskie dania z truflami są maksymalnie proste. Ot, choćby takie: świeżo ugotowany makaron fuži s tartufima (lokalny makaron fuži z truflami) albo tradycyjne kluseczki ziemniaczane njoki (gniocchi) tudzież omlet posypany na oczach klienta startymi na tarce kawałkami trufli. Trufla doskonale komponuje się właśnie z mało wyrazistymi bazami, bo dzięki temu jesteśmy w stanie docenić jej unikatowe walory smakowe i zapachowe.

Potrawy z truflami wcale nie muszą aż tak intensywnie pachnieć

Zanim przybliżymy Wam przepis na fuži s tartufima, musimy wspomnieć o jednym bardzo istotnym fakcie, którego nie sposób pominąć. Chodzi o moc aromatu truflowego, który wcale nie musi być aż tak intensywny. Wszystko za sprawą 2,4-Ditiapentanu, występuje naturalnie w truflach lub jest ekstrahowany z …ropy naftowej. Dodawany jest m.in. do masła, past truflowych czy oliwy. Więcej o tym „magicznym” składniku przeczytacie w naszym wpisie dotyczącym trufli w Chorwacji.

Jak dobrze widzicie, w naszym przepisie widnieje oliwa truflowa. Wiedźcie, że to ostatni raz kiedy jej użyliśmy, a Wam rekomendujemy aby odpuścić sobie jej przyszły zakup.

Przepis na istryjski makaron fuži z truflami

Dzisiaj na naszych talerzach wylądował właśnie makaron fuži z truflami. Przyrządziliśmy je według jednego z wielu przepisów. A tych, ile restauracji czy domów, tyle przepisów – jest ich wiele i tak naprawdę szukanie tego jedynego nie ma większego sensu. Szczególnie, kiedy przyrządzamy potrawę, wspomagając się polskimi produktami.

Składniki

  • 500 g makaronu fuži (lub innego, najlepiej penne)
  • 150 g masła
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki pasty truflowej (może być pasta truflowa z pieczarkami)
  • sól, pieprz
  • oliwa (może być oliwa z dodatkiem aromatu truflowego)
  • trufla cała
  • starty twardy ser dojrzewający

Przygotowanie

Do gotującej się osolonej wody dodaj makaron i gotuj, ma być al dente. Masło roztop na patelni, a następnie dodaj śmietanę, mieszaj do zagotowania. Dodaj pastę truflową i dopraw solą i pieprzem do smaku. Dla podbicia smaku, dodaj kilka kropel oliwy (lub oliwy z aromatem truflowym). Do powstałego sosu dodaj i wymieszaj ugotowany makaron. Podawaj na ciepło z truflą oraz odrobiną startego sera.

Fuži s tartufima. Makaron z truflami

Gdzie w Polsce kupię dobre składniki do fuži z truflami?

Jednym z najlepszych miejsc w sieci, w których dostaniecie chorwackie produkty, z których przyrządzicie fuži z truflami (i nie tylko) jest sklep naszego partnera – SmakiDalmacji.pl. Trufle dostaniecie tutaj, oryginalny istryjski makaron tutaj, sery tutaj, a oliwy tutaj. Polecamy!

REKLAMA

REKLAMA