Za każdym razem kiedy jesteśmy w Zagrzebiu lub okolicy, obowiązkowym punktem na naszej liście są Zagorski štrukli – tradycyjna potrawa regionu Hrvatsko Zagorje. Danie proste, jednak ilość sposobów na jego podanie jest tak wiele, że jeszcze długo nam się nie znudzi. Na swoim koncie mamy wiele zjedzonych štrukli, uwierzcie nam na słowo – bez względu na lokal, jeszcze nigdy nie jedliśmy nieudanych.
Štrukli można podawać m.in. na słodko lub wytrawnie, pieczone lub gotowane. Štrukli mogą być także przyrządzane z dowolnymi dodatkami: jabłkami, gryką, szpinakiem lub wiśniami. Koniecznie musicie spróbować.
Jeśli nie wybieracie się w najbliższym czasie w okolice Zagrzebia, nic straconego. Niedawno przygotowaliśmy štrukli w domu. Wyszły idealnie, a my zapewniamy, że Wam też się uda!
Sposób przyrządzania štrukli został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa kultury Republiki Chorwacji, a danie doczekało się nawet własnego święta – od ponad 10 lat, w każdym roku w innej miejscowości regionu Zagroje, odbywa się Štruklijada.
Przepis na zagorski štrukli (10 sztuk)
Składniki
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- sól do smaku
- 1 jajko „zerówka”
- 10ml oleju słonecznikowego
- pół łyżki octu spirytusowego
- 100-150ml zimnej wody
Nadzienie:
REKLAMA
- 1 jajko „zerówka”
- sól do smaku
- 1 łyżka semoliny
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 250g ricotty
Polewa:
- 150ml słodkiej śmietanki 36%
- 100g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Przygotowanie
Ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, olej i ocet. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podziel na kawałki i przykryj ściereczką i zostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkowuj ciasto na dużym blacie. Ciasto polej odrobiną oleju i wałkuj lub rozciągaj by ciasto było najcieńsze, jak to tylko możliwe, stanie się przeźroczyste. Odetnij grubsze brzegi ciasta.
Nadzienie. Wymieszaj jajko z solą, semoliną, kwaśną śmietaną, cukrem i rocottą. Rozprowadź farsz na cieście wzdłuż jednego z jego boków. Zawiń ciasto, tak by farsz znalazł się z środku. Po zwinięciu, pokrój ciasto na ok. 10-centymetrowe kawałki.
Pieczenie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść blachę masłem lub olejem i ułóż na niej štrukli, jedną obok drugiej. W miseczce wymieszaj słodką i kwaśną śmietanę, dodając szczyptę soli. Polewę z połączonych śmietan rozprowadź po wierzchu štrukli. Piecz ok. 30 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
REKLAMA
Maciej
-Najgorszy przepis jaki w życiu widziałem. Wszystko opisane byle jak, nic nie wychodzi.
Wojtek Tyluś
-To bardzo ciekawe bo my według tego przepisu robiliśmy na wizji i nam wyszło bardzo dobrze > https://crolove.pl/warsztat-kulinarny-chorwacja-pelna-smakow/
Marzynia
-Państwa blog jest bardzo ciekawy i dobrze napisany. Moja swatowa ze Słowenii robi sztrukli trochę inaczej, ale powyższy przepis mnie wydaje się lepszy. Pozdrawiam serdecznie!