Migdały w cukrze, czyli migdały kandyzowane albo karmelizowane to przysmak wszechobecny na straganach w miasteczkach południowej Dalmacji. Jeśli wynajmujesz dom albo kwaterę w Chorwacji, często w ramach powitania obok butelki rakiji albo wina domowej roboty i arancini, czeka na Ciebie właśnie miseczka z migdałami w cukrze.
Bademi u šećeru to smakołyk, którego historia sięga niepamiętnych czasów. Każda gospodyni w Chorwacji ma zapewne swój własny patent na ich przygotowanie, ale o ostatecznym efekcie zawsze decyduje umiejętnie spreparowany gęsty syrop cukrowy.
Przepis na migdały w cukrze
Dla 300 g migdałów potrzebujemy:
- 225 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 ml wody
Wodę z oboma rodzajami cukru szybko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a syrop stanie się ciemny i gęsty. Proces ten warto przeprowadzić w płaskim naczyniu o dużym dnie. Dlaczego? Bo teraz dorzucamy migdały, które powinny to dno równomiernie przykryć i zanurzyć się w syropie.
Przez ok. 20 minut gotujemy w nim migdały, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Wreszcie zmniejszamy temperaturę i pozwalamy zawartości garna pykać na wolnym ogniu, w oczekiwania aż woda odparuje, a cukier ulegnie karmelizacji, oblepiając dokładnie każdy migdał. Ostatecznie w garnku powinny zostać już tylko migdały oklejone cukrem i opadłe na dno resztki suchego cukru.
Zostawiamy je do całkowitego wyschnięcia i ostygnięcia w garnku, w którym się gotowały, ale możemy je też przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przechowuje się je ok. 2 tygodnie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
REKLAMA
Partnerem wpisu jest sklep online SmakiDalmacji.pl oferujący inne pyszne chorwackie słodkości i nie tylko.
Powyższy przepis pochodzi ze strony bakeme.com.hr/usecereni-bademi