Nasz kolejny wielki sukces! Trzymaliśmy go przed Wami w tajemnicy, teraz już możemy się pochwalić. Zostaliśmy patronem medialnym najnowszej książki Roberta Makłowicza p.t. „Dalmacja. Książka kucharska”! Premiera książki odbędzie się 20 maja podczas Targów Książki w Warszawie, natomiast w księgarniach będzie dostępna od 25 maja.
To dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem po raz pierwszy nasze logo trafia do książki!
Drugie wydanie
Pojawiło się drugie wydanie książki Roberta Makłowicza, z równie piękną okładką. Oczywiście nie mogło zabraknąć na niej logo CroLove.
Gdzie można kupić książkę Roberta Makłowicza?
Roberta nikomu nie trzeba przedstawiać, jego zamiłowania do Chorwacji również. Więcej o autorze książki „Dalmacja. Książka kucharska” znajdziecie na stronie Maklowicz.pl. Zapraszamy również do zakupu książki na stronie wydawnictwa Wysoki Zamek.
Mała próbka dobroci
Poniżej znajduje się jeden z przepisów z książki Roberta. Coś na przystawkę, do wielkiej kulinarnej i książkowej uczty.
Ovčji sir u maslinovu ulju (Owczy ser marynowany w oliwie)
REKLAMA
Przystawkowa dalmatyńska klasyka. W naturalnych dekoracjach najlepszy jest słynny owczy ser z wyspy Pag (paški sir), w Polsce z braku tegoż należy użyć porządnego włoskiego pecorino. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, według mnie nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.
800 g dojrzałego, twardego owczego sera
500 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe
Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką pršut.
REKLAMA
EWA
-Poszukuję Dalmacji, pana R. Maklowicza. Można ją gdzieś kupić?
Z góry dziękuję za wskazówkę.
Ewa Bogdanowicz
Wojtek Tyluś
-Niestety wszędzie pustki :(