Not Your language? Translate: CroatianEnglishGermanPolishRussian

CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza „Dalmacja. Książka kucharska”

Nasz kolejny wielki sukces! Trzymaliśmy go przed Wami w tajemnicy, teraz już możemy się pochwalić. Zostaliśmy patronem medialnym najnowszej książki Roberta Makłowicza p.t. „Dalmacja. Książka kucharska”! Premiera książki odbędzie się 20 maja podczas Targów Książki w Warszawie, natomiast w księgarniach będzie dostępna od 25 maja.
To dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem po raz pierwszy nasze logo trafia do książki!

 

Przyjdź na Targi książki i spotkaj się z autorem

Serdecznie zapraszamy Was na Targi książki, które odbędą się w dniach 19-22 maja na Stadionie Narodowym w Warszawie. Szczególnie zapraszamy w piątek o godz. 17:00 na spotkanie Robertem Makłowiczem. Po więcej informacji odsyłamy na stronę targów: targi-ksiazki.waw.pl

Jak możemy przeczytać na stronie targów:

Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. O tym, jak powstała książka, o swojej miłości do Dalmacji i tamtejszej kuchni opowie Robert Makłowicz.

Roberta nikomu nie trzeba przedstawiać, jego zamiłowania do Chorwacji również. Więcej o autorze książki „Dalmacja. Książka kucharska” znajdziecie na stronie Maklowicz.pl. Zapraszamy również na stronę książki na Facebooku oraz na stronę wydawnictwa Wysoki Zamek.

 

Mała próbka dobroci

Poniżej znajduje się jeden z przepisów z książki Roberta. Coś na przystawkę, do wielkiej kulinarnej i książkowej uczty.

Ovčji sir u maslinovu ulju (Owczy ser marynowany w oliwie)

Przystawkowa dalmatyńska klasyka. W naturalnych dekoracjach najlepszy jest słynny owczy ser z wyspy Pag (paški sir), w Polsce z braku tegoż należy użyć porządnego włoskiego pecorino. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, według mnie nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.

800 g dojrzałego, twardego owczego sera
500 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką pršut.

Owczy ser marynowany w oliwie
Owczy ser marynowany w oliwie

 

Będzie również konkurs dla CroManiaków!

W niedalekiej przyszłości zorganizujemy konkurs, w którym będzie do wygrania najnowsza książka Roberta Makłowicza. Bądźcie więc czujni!

Robert Makłowicz. Dalmacja. Książka kucharska

Zapisz

Zapisz