CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza „Dalmacja. Książka kucharska”

Nasz kolejny wielki sukces! Trzymaliśmy go przed Wami w tajemnicy, teraz już możemy się pochwalić. Zostaliśmy patronem medialnym najnowszej książki Roberta Makłowicza p.t. „Dalmacja. Książka kucharska”! Premiera książki odbędzie się 20 maja podczas Targów Książki w Warszawie, natomiast w księgarniach będzie dostępna od 25 maja.
To dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem po raz pierwszy nasze logo trafia do książki!

CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza
CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza

Drugie wydanie

Pojawiło się drugie wydanie książki Roberta Makłowicza, z równie piękną okładką. Oczywiście nie mogło zabraknąć na niej logo CroLove.

Książka Roberta Makłowicza

Gdzie można kupić książkę Roberta Makłowicza?

Roberta nikomu nie trzeba przedstawiać, jego zamiłowania do Chorwacji również. Więcej o autorze książki „Dalmacja. Książka kucharska” znajdziecie na stronie Maklowicz.pl. Zapraszamy również do zakupu książki na stronie wydawnictwa Wysoki Zamek.

Mała próbka dobroci

Poniżej znajduje się jeden z przepisów z książki Roberta. Coś na przystawkę, do wielkiej kulinarnej i książkowej uczty.

Ovčji sir u maslinovu ulju (Owczy ser marynowany w oliwie)

REKLAMA

Przystawkowa dalmatyńska klasyka. W naturalnych dekoracjach najlepszy jest słynny owczy ser z wyspy Pag (paški sir), w Polsce z braku tegoż należy użyć porządnego włoskiego pecorino. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, według mnie nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.

800 g dojrzałego, twardego owczego sera
500 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką pršut.

Owczy ser marynowany w oliwie
Owczy ser marynowany w oliwie
Robert Makłowicz. Dalmacja. Książka kucharska

Zapisz

Zapisz

REKLAMA

REKLAMA

2 komentarze