CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza „Dalmacja. Książka kucharska”

Nasz kolejny wielki sukces! Trzymaliśmy go przed Wami w tajemnicy, teraz już możemy się pochwalić. Zostaliśmy patronem medialnym najnowszej książki Roberta Makłowicza p.t. „Dalmacja. Książka kucharska”! Premiera książki odbędzie się 20 maja podczas Targów Książki w Warszawie, natomiast w księgarniach będzie dostępna od 25 maja.
To dla nas ogromne wyróżnienie, bowiem po raz pierwszy nasze logo trafia do książki!

CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza
CroLove patronem medialnym książki Roberta Makłowicza

 

Roberta nikomu nie trzeba przedstawiać, jego zamiłowania do Chorwacji również. Książkę kupicie na stronie Roberta TUTAJ. Więcej o autorze książki „Dalmacja. Książka kucharska” znajdziecie na stronie Maklowicz.pl. Zapraszamy również na stronę książki na Facebooku oraz na stronę wydawnictwa Wysoki Zamek.

 

Mała próbka dobroci

Poniżej znajduje się jeden z przepisów z książki Roberta. Coś na przystawkę, do wielkiej kulinarnej i książkowej uczty.

REKLAMA

Ovčji sir u maslinovu ulju (Owczy ser marynowany w oliwie)

Przystawkowa dalmatyńska klasyka. W naturalnych dekoracjach najlepszy jest słynny owczy ser z wyspy Pag (paški sir), w Polsce z braku tegoż należy użyć porządnego włoskiego pecorino. Niektóre przepisy zalecają użycie soli do zalewy, według mnie nie jest to konieczne, dojrzały ser jest wystarczająco słony.

800 g dojrzałego, twardego owczego sera
500 ml oliwy
4-5 ząbków czosnku
2-3 liście laurowe

Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem i cieniutko pokrojoną szynką pršut.

Owczy ser marynowany w oliwie
Owczy ser marynowany w oliwie

 

REKLAMA

 

Robert Makłowicz. Dalmacja. Książka kucharska

Zapisz

Zapisz

REKLAMA

2 komentarze