Dawniej spożywane wyłącznie w okresie Wigilii Bożego Narodzenia, teraz dostępne są przez cały rok. Nie tylko na wybrzeżu skąd pochodzą, ale również w kontynentalnej części Chorwacji. Fritule – chorwackie małe pączki – któż ich jeszcze nie próbował będąc w tamtych stronach, niech przy najbliższej okazji to nadrobi! To również idealna propozycja na Tłusty Czwartek! Poniżej znajdziecie przepis na fritule oraz sposób ich wykonania.
Fritule pokochała cała Chorwacja
Fritule powiązane są głównie z Kvarnerem, Istrią i Dalmacją, chociaż – tak jak pisaliśmy powyżej – w ostatnich latach opanowały również kontynentalną część kraju. Fritule stały się nieodłącznym elementem bożonarodzeniowych jarmarków podczas adwentu – również w Zagrzebiu. Świeżutkie, jeszcze gorące, posypane cukrem budrem lub dowolną polewą – rewelacja!
Prócz frituli, Chorwaci mają także swoje faworki – kroštule.
Jeśli szukacie czegoś bardziej kalorycznego, polecamy przepis na burka z mięsem!
Fritule na Tłusty Czwartek? Idealnie
Fritule nazywa się również uštipci, pršurate, frite albo prikle. Tradycyjnie były przyrządzane w czasie postu, na Wigilię Bożego Narodzenia i piątki.
Miękkie i puszyste, fritule przyrządzanie są poprzez krótkie smażenie w głębokim tłuszczu, które nadaje im złoty kolor i zewnętrzną chrupkość. Chorwackie pączki są mniejsze od klasycznych pączków i również podaje się je jako deser w czasie karnawału.
REKLAMA
Przepisy na fritule różnią się pomiędzy sobą, w zależności od miejscowości, regionu, a nawet wyspy.
Ponieważ fritule przyrządzane są na głębokim tłuszczu, do ciasta dodaje się trochę rakii lub rumu, które sprawiają, że fritule nie chłoną zbyt wiele tłuszczu. W zależności o tego, gdzie są przyrządzane do ciasta dodaje się również rodzynki, orzechy, startą skórkę pomarańczy lub cytryny, jogurtu, wanilii, likieru Maraskino, trochę soli lub cynamon, dla uatrakcyjnienia aromatu.
Przepis na Fritule
Fritule powiązane są głównie z Kvarnerem, Istrią i Dalmacją, chociaż – tak jak pisaliśmy powyżej – w ostatnich latach opanowały również kontynentalną część kraju.- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas smażenia: 20 minut
- Ilość sztuk: 30
- Kategoria potrawy: Deser
- Inne nazwy: pączki, uštipci, pršurate, frite, prikle
- Kraj: Chorwacja
Wartości odżywcze
- kalorie: 277
- tłuszcz: 9 gram
- węglowodany: 39 gram
- białko: 4 gramy
Składniki
- 500g mąki pszennej (typ 500)
- 20g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 50g cukru
- 20g roztopionego masła
- 150-200ml ciepłego mleka
- Skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
- 80g rodzynek (opcjonalnie)
- 50ml rakiji lub rumu
- 1 łyżeczka soli
- 500ml oleju do smażenia
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)