Podczas naszej wizyty w regionie Međimurje mieliśmy przyjemność odwiedzić restaurację Mala Hiža (Mały Dom), słynącą w całej okolicy z niesamowicie pysznej kuchni. Jeśli, będąc w okolicy, zechcecie skosztować regionalnych specjałów, udajcie się właśnie do Malej Hižy.
Na deser zamówiliśmy međimurski specjał – međimurską gibanicę, składającą się z czterech warstw, które zawierają mak, słodki ser twarogowy, orzechy włoskie i kwaśne jabłka. Do gibanicy dostaliśmy lody dyniowe, które doskonale wkomponowały się smakiem w całość.
Podstawowym elementem gibanicy jest cienko rozciągnięte ciasto, pomiędzy warstwy którego wkładane są nadzienia o różnej teksturze i smaku, które się wzajemnie doskonale uzupełniają. Pierwszą warstwą jest mak przelany gorącym mlekiem. Drugie nadzienie przygotowywane jest ze świeżego twarogu. Trzecia warstwa to mielone orzechy i na koniec – czwarta warstwa – tarte kwaśne jabłko.
Dawniej međimurską gibanicę pieczono w glinianych naczyniach. Chorwaci nadal prowadzą burzliwe dyskusje ze swoimi słoweńskimi sąsiadami, którzy mają swoją prekmurską gibanicę, nad rodzajem ciasta, liczbą warstw i kolejnością układania nadzienia.
Ada
-uuu bardzo ciekawe, nie próbowałam jeszcze! koniecznie muszę to zmienić.