Chorwackie oliwy znacie doskonale. Zdecydowana większość z Was wie również, że oliwy z Istrii, każdego roku zdobywają kolejne nagrody i wyróżnienia w najważniejszych tego typu konkursach na świecie. Ale czy wiecie, że Chorwacja posiada również płynne czarne złoto? Właśnie tak, często nazywany jest olej z pestek dyni, szczególnie ten powstający w regionach Međimurje i Podravina.
Chorwackie oleje z pestek dyni docenione przez ekspertów
Na dowód tego, niech świadczy chociażby fakt, że w 2021 roku, aż trzech producentów oleju z pestek dyni z Varaždinu – OPG Kurtek, Vidaček i Kolenko – zdobyło złote medale w prestiżowym konkursie Monde Selection 2021 w Belgii. Ich oleje zostały uznane za najlepsze na świecie!
Chorwackie zagłębie dyniowe
Podczas wizyty w regionie Međimurje mieliśmy okazję skosztować wiele potraw powstałych z dyni lub posiadających ją w swoim składzie. Lody dyniowe? Odlot!
To właśnie wtedy dowiedziałem się również, że posiadam rzadką alergię …na dynię.
Prócz Međimurja, Podraviny, „zagłębie dyniowe” obejmuje również Zagorje, Slawonię i Baranję, a także sąsiednie regiony w Słowenii, Serbii i na Węgrzech.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno
Zielono-brązowy olej dyniowy – o orzechowym smaku i zapachu – pozyskuje się tłocząc na zimno pestki dyni. Rozlewany jest do ciemnych butelek, które chronią przed światłem. W domu przechowujemy go w chłodnym i ciemnym miejscu.
REKLAMA
Okres trwałości dobrego oleju wynosi zazwyczaj 3 miesiące, dlatego, jeśli nie mamy dużych potrzeb, najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie niewielkich butelek, 250ml.
Jeśli po okresie 3 miesięcy od daty produkcji czujemy, że z naszym olejem jest coś nie tak – być może zjełczał – lepiej się go pozbyć.
Olej z pestek dyni nie nadaje się do gotowania, ponieważ wysoka temperatura niszczy większość cennych składników odżywczych. Zwykle podawany jest na zimno, jako dressing do potraw.
Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal w 100g oleju. Składa się z tłuszczów: nasyconych kwasów tłuszczowych 16 g, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych 36 g oraz wielonienasyconych kwasów 48 g.
Właściwości oleju z pestek dyni
- Przeciwutleniacze w oleju z pestek dyni, takie jak witamina E i karotenoidy, zmniejszają stany zapalne i wspomagają gojenie się ran.
- Bogaty w witaminy A, E, B1, B2 , C, niacynę, witaminy H i K oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawiera minerały: magnez, cynk, żelazo, fluor, jod, fosfor, potas, wapń, magnez, sód i selen.
- Ma pozytywny wpływ na prostatę. Pomaga regulować poziom hormonów płciowych, a także wspomaga żywotność plemników.
- Chroni serce przed różnymi chorobami, zawarty w nim magnez obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol.
- Zawiera tryptofan, który jest przekształcany przez organizm w serotoninę i melatoninę – hormon snu – które pomagają przy problemach ze snem.
- Doskonały na porost włosów. Chroni przed infekcjami, pomaga w utrzymaniu kolagenu i zapobiega trądzikowi.
- Wzmacnia odporność organizmu dzięki wysokiej zawartości cynku i żelaza.
Ile kosztuje dobry olej z pestek dyni?
Tak jak w przypadku oliwy, dobry olej z pestek dyni ma swoją cenę. Litr dobrego i sprawdzonego w laboratorium oleju z pestek dyni (premium) kosztuje ok. 25-35 Euro za litr. Dla przykładu, za półlitrową butelkę nagradzanego oleju z pestek dyni 100% od Varaždinsko bučino ulje, zapłacimy ok. 16 Euro, a za taką samą butelkę od Opg Sinković – 11 Euro.
REKLAMA