Orahnjača i makovnjača – rolada orzechowa i makowiec

Podczas Świąt Bożego Narodzenia, na chorwackich stołach ląduje wiele smacznych potraw i słodkości. Z pewnością można do nich zaliczyć ciasta orahnjača i makovnjača. Orahnjača to rolada z orzechami włoskimi, natomiast makovnjača to rolada z makiem – niemal dokładnie takie same jakie znamy z polskich stołów.

Orahnjača i makovnjača

Podczas każdego pobytu w Chorwacji, Agnieszka, odwiedzając lokalne piekarnie, szuka wzrokiem orahnjačy. Czasami udaje się ją zdobyć. Pyszności!

Poniżej znajduje się przepis na orahnjačę. Smacznego!

Partnerem wpisów kulinarnych na CroLove jest sklep online SmakiDalmacji.pl oferujący chorwackie produkty.

Spis treści (kliknij by przejść)

Przepis na ciasto orahnjača

Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com

Składniki

Ciasto:

REKLAMA

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 100 g masła

Nadzienie:

  • 500 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 200 ml mleka

Przygotowanie

Ciasto

  • Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka z 1 łyżeczką cukru i mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Do mąki dodać cukier, jajka, sól, startą skórkę z cytryny i drożdże. Z letniego mleka z roztopionym masłem zagnieść gładkie ciasto. Ciasto dobrze zagnieść ręką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i podzielić na trzy równe części.
  • Każdą część rozwałkuj na prostokąt o długości blachy, niezbyt cienki, bo nadzienie będzie trudno rozprowadzić, około 1 cm grubości. Ciasto musi być równomiernie grube i, jeśli to możliwe, rozwałkowane w jak najbardziej regularny prostokąt. Przykryć jedną trzecią nadzienia i ewentualnie posypać rodzynkami namoczonymi krótko w gorącej wodzie, odsączonymi, wysuszonymi i zrolowanymi. Rodzynek nie należy mieszać z nadzieniem, bo wtedy nadzienie będzie trudno rozsmarować.
  • Rozwałkuj ciasto i przełóż bochenki do natłuszczonej formy (37×22 cm), posmaruj boki (aby się nie kleiły) olejem lub roztopionym masłem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy bochenki ładnie wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 30 minut. Jeśli orzech nagle nabierze koloru, przykryj go papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i ostudź.
  • Gdy wystygnie, zawiń każdy ciasto w przezroczystą folię, aby nie wyschło.

Nadzienie orzechowe

  1. Orzechy włoskie wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym i zalać wrzącym mlekiem. Dobrze wymieszaj i ostudź. Po schłodzeniu dodać trochę rumu i startą skórkę z cytryny oraz ewentualnie cynamon.
  2. Upewnij się, że nadzienie nie jest suche, ponieważ upieczona skórka będzie się od niego oddzielać, i nie za cienkie, ponieważ skórka i nadzienie będą się mieszać (rozpuszczać).
  3. Jeśli chcesz, możesz zastąpić część cukru miodem.
Orahnjača i makovnjača
Podoba Ci się CroLove? Doceń naszą pracę stawiając nam kawę. Serdecznie dziękujemy!
Postaw kawę CroLove na buycoffee.to
Udostępnij dalej!
Udostępnij

REKLAMA