Not Your language? Translate: CroatianEnglishGermanPolishRussian

10 potraw, które musisz spróbować będąc w Chorwacji

Będąc w Chorwacji nie sposób nie spróbować chorwackich smakołyków, które często występują tylko w danym regionie. Większość z nich można jednak w każdym, większym miasteczku. Pewnie każdy z Was, będąc w Chorwacji jadł pizzę. Nie jest to narodowa potrawa, nie mniej jednak do Chorwacji trafiła bardzo wcześnie, za sprawą włoskich sąsiadów.


Poniżej znajduje się lista dziesięciu potraw, na oznacza to jednak, że tylko tyle dane nam było spróbować. Postanowiliśmy podzielić chorwackie potrawy na kilka grup, które już za jaki czas doczekają się premiery na blogu. Tymczasem zapraszamy i polecamy przed poniższą lekturą wyposażyć się w chusteczki higieniczne bo …ślinka cieknie.

 

Burek

Można by rzec, że burek to taki „polski kebab”. Jego rozmaite wersje smakowe występują na całych Bałkanach. W Chorwacji najczęściej spotkamy burka z mięsem, szpinakiem lub białym serem. Ciasto składa się z bardzo wielu cienkich warstw ciasta filo, które mylone jest z ciastem francuskim. Nasz przepis na Burka z mięsem znajdziecie tutaj.
Burek

 

Dorada z grilla (Orada sa žara)

Najsmaczniejsza ryba jaką spożywaliśmy w Chorwacji, a dokładniej na Starym Mieście w Dubrowniku. Zaletą dorady jest mała ilość ości oraz oczywiście smak. Doradę bardzo często można nabyć w polskich sklepach, my zaopatrujemy się w Doradę w codziennie niskich cenach jak tylko się pojawia. Polecamy!
Dorada

 

Makrela z grilla (Skuša sa žara)

Podczas rejsu wokół wyspy Brač zaserwowano nam makrele. W porównaniu do dorady przy makrelach trzeba trochę więcej podłubać w poszukiwaniu ości nie mniej jednak również polecamy.
Makrela

 

Ćevapčići (mielone mięsne paluchy z grilla)

Co prawda Ćevapčići pierwszy raz jedliśmy w Mostarze,nie mniej jednak spożyte w Chorwacji smakuje tak samo. Znamy kilka osób, które ze względu na „walory wizualne” nie skusiły się spróbować Ćevapčići – super smak jednak rekompensuje wszystko. Ćevapčići podawane jest na wiele sposobów. Może być w bułce, z frytkami jak i z ryżem. Ci, którzy nie mieli okazji spróbować Ćevapčići, informujemy, że smakiem bardzo przypomina polskie kotlety mielone.

Ćevapčići

 

Štrukli

Štrukli, zawijane ciasto z twarogiem, gotowane lub pieczone. Stosowane ciasto podobne jest do ciasta stosowanego przy pierogach czy kluskach. Nam najbardziej posmakowały Štrukli pieczone, które postanowiliśmy osłodzić miodem. Fajna sprawa na śniadanie.

Restauracja Vuglec Breg

 

Owoce morza

Przyznajemy się bez bicia, nie skusiliśmy się na misę małż, ośmiornic i ostryg. Śliski temat i takie tam. Ponieważ owoce morza, a szczególnie ostrygi uznawane są za afrodyzjaki, nie mogło ich zabraknąć na naszej licie TOP10. Smacznego!
Ostrygi

 

Homary

Mięso homarów jest delikatne i aromatyczne. Przypominają się dawne czasy kiedy to chodziło się nad polskie stawy na polowania na raki. Pycha!
Homary

 

Langusty

Langusta to kolejna potrawa, której nie mieliśmy okazji jeszcze spróbować. Po części dlatego, że langusty należą do jednych z droższych przysmaków. Ci, którzy próbowali, polecają!
Langusta

 

Pršut (suszona szynka)

Pršut to rodzaj suszonej szynki wieprzowej. Wielu z Was może kojarzyć jej włoski odpowiednik szynki parmeńskiej prosciutto. Pršut poddawany jest długiemu okresowi procesu suszenia zimnym powietrzem i słońcem. Idealny składnik porannych kanapeczek!
Pršut

 

Paški sir (ser z wyspy Pag)

Paški sir to rodzaj sera owczego, wyrabiany wyłącznie na wyspie Pag. Paški sir jest słony i twardy, świetnie spisuje się jako przystawka lub dodatek do np. sałatek. Polecamy!
Paški sir

Źródła nie naszych zdjęć: BurekOstrygi, Homary, Langusty, Pršut, Paški sir

16 komentarzy

    • Wojtek Tyluś
      -

      Polecamy Burek z serem :)
      Ciężko będzie wykluczyć takie produkty z chorwackiej kuchni, pozostaną desery :)
      Zobaczymy co da się zrobić, na pewno następny artykuł z potrawami nie przypadnie Ci oraz wielu osobom do gustu, ale to dopiero za jakiś czas ;)

  1. Anai
    -

    Dlaczego tylko 10? :D
    Ja mogłabym wymieniać i wymieniać…
    Lignje na žaru i blitva s krumpiorom to pies?
    A janjetina na žaru, sałatka z ośmiornicą, risotto z truflami albo crne ristto, peka, pljeskavica z ajvarem i całe mnóstwo innych?

  2. Maciej
    -

    Piszecie troszkę nie jasno, tytuł brzmi „10 potraw, które musisz…” a sami się przyznajecie, że nie skosztowaliście owoców morza a umieszczacie je tylko dla samego faktu. Nie znasz smaku nie pisz, albo zmieńcie charakter wpisu na „10 potraw naszym zdaniem”. Dla mnie małże w pysznym pomidorowym sosie podane w Promajnie, nie mają sobie równych, podobnie jak świnia z grilla na Istrii.
    Ćevapčići też mieliście pecha jeść w takiej formie, to zależy od kucharza jak kształtuje mięso i jak je podaje.

  3. Daniella
    -

    W Chorwacji to najlepiej jeść podczas takich wieczorków w lokalnych restauracji. Połączone są one często z degustacją wina lub też przeróżnych win oraz z muzyką ludowych artystów, co razem daje magiczny klimat. Nie muszę chyba mówić, że muzyka i wino w całkiem niemałych ilościach sprzyja integracji z lokalsami :) Tutaj opis takiego wieczorku, sama uczestniczyłam w podobnym :)

  4. Radamian
    -

    Szkoda, że znowu coś ” musimy ” w Cro. A może by tak coś w stylu ” polecamy bo naszym zdaniem, bo sprobowane i warto ” pomijam kolejne ogrzewanie posta tym razem z 2014 roku. Trzymam kciuki za wenę twórczą i życzę możliwości zakosztowania przed ” zmuszaniem”

    • Wojtek Tyluś
      -

      Radamianie,
      Musisz wiedzieć, że tworzenie tytułów przyciągających uwagę to skomplikowana sprawa.
      To Ty decydujesz czy musisz czy możesz, przecież nikt nad Tobą nie stoi i Cię do niczego nie zmusza, powinieneś to wiedzieć.
      Jak długo będzie żył nasz blog, tak długo będziemy odgrzewać nasze wpisy – to BLOG, nie serwis informacyjny, w którym informacje stają być nieaktualne po jednym dniu.
      Życzę udanego dnia.

  5. Lala
    -

    Czy autorzy widzieli kiedyś kebab? Burek w niczym go nie przypomina, aż mi się wierzyć nie chce, że ktoś może tak pomyśleć. Burek ma ciasto warstwowe, a nadzienie niezwiązane z kebabem…

    • Wojtek Tyluś
      -

      Kebab w nawiązaniu do kultury street foodu, tak jak u nas idziesz i łapiesz na szybko kebsa tak w Chorwacji burka.
      Mam nadzieję, że już rozwiązałem Twój problem?
      Czy widziałem burka? Na blogu znajdziesz opis jak go robiliśmy sami w domu.