W momencie, kiedy piszemy ten wpis, Serowarnia Gligora z Kolanu na wyspie Pag świętuje zdobycie kolejnych nagród, przyznanych pięciu serom podczas Great Taste Awards 2021 w Wielkiej Brytanii.
Warto więc wykorzystać ten czas na poświęcenie odrobiny uwagi paškiemu sirowi, który smakuje doskonale, spożywany nie tylko sam lub jako dodatek do dalmatinskiego pršuta, ale jest również idealny do tworzenia innych przystawek. Chociażby w postaci marynowanej w najlepszych chorwackich oliwach. Ovčji sir u maslinovu ulju, czyli Owczy ser marynowany w oliwie to przystawkowa dalmatyńska klasyka.
Przepis na owczy ser marynowany w oliwie
Poniższy przepis pochodzi z książki „Dalmacja. Książka kucharska”, autorstwa Roberta Makłowicza, której to jesteśmy patronem medialnym. Książka, ponownie trafiła do sprzedaży i dostępna jest w sklepie online Wydawnictwa Wysoki Zamek.
Składniki
- 800 g dojrzałego, twardego owczego sera
- 500 ml oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Ser pokroić w kwadratowe kostki do zjedzenia na raz, wrzucić do słoja, zalać oliwą, dodać posiekany czosnek i liście laurowe, odstawić na minimum kilka godzin w chłodne miejsce, nie do lodówki, bo w niej oliwa stężeje. Ponieważ paški sir jest słony, można pominąć dodawania soli, która występuje w niektóych przepisach. Ser podawać z wiejskim okrągłym dalmatyńskim chlebem.
Gdzie w Polsce kupię paški sir i dobrą oliwę?
Paški sir, coraz częściej można spotkać w wyspecjalizowanych sklepach stacjonarnych, oferujących produkty śródziemnomorskie. Paški sir kupicie między innymi w sklepie naszego partnera – SmakiDalmacji.pl. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku oliwy, którą również dostaniecie w Smakach Dalmacji.
REKLAMA