Będąc w Chorwacji zamówiliście burgera, jednak ten, nie do końca smakował jak burgery w Polsce? Jest wielce prawdopodobne, że dostaliście pljeskavicę – bałkańską wersję burgera.
Pljeskavica (lub pleskawica) to kotlet z mielonego mięsa smażony na grillu. Jej nazwa pochodzi od słowa pljeskati co oznacza klaskać, plaskać, klepać.
Co to jest pljeskavica?
Tradycyjną pljeskavicę przyrządza się z mieszanki co najmniej dwóch mięs (jagnięciny lub baraniny, wołowiny, cielęciny, a w krajach niemuzułmańskich również z wieprzowiny), z dodatkiem cebuli i przypraw.
Choć przekąska do złudzenia przypomina tradycyjnego burgera, bałkańska wersja najprawdopodobniej jest pochodzenia osmańskiego.
Tym, co zdecydowanie wyróżnia ją od burgerów serwowanych w sieciówkach jest bardzo starannie przyrządzane mięso, które nie tylko powinno być najwyższej jakości, ale także – tak jak w przypadku ćevapi – musi przed grillowaniem długo dojrzewać w marynacie (nawet kilka dni).
Pljeskavicę serwuje się w bułce, w lepinii lub osobno, w towarzystwie rozmaitych dodatków: świeżej lub prażonej cebuli, ogórków kiszonych czy ajvaru.
REKLAMA
W chorwackich restauracjach, często można dostać pljeskavicę nadziewaną szynką i serem. Przepis na nadziewaną pljeskavicę, znajdziecie poniżej.
Przepis na nadziewaną pljeskavicę – punjena pljeskavica
Przepis pochodzi ze strony Roberta Makłowicza. W książce „Dalmacja. Książka kucharska”, autorstwa Roberta Makłowicza – której to jesteśmy patronem medialnym – znajduje się nieco odmienny przepis na pljeskavicę Zrinski. Książka, ponownie trafiła do sprzedaży i dostępna jest w sklepie online Wydawnictwa Wysoki Zamek.
Składniki
- 500 g młodej mielonej wołowiny
- sól
- pieprz
- 2-4 plastry wędzonego sera
- 2-4 plastry szynki z indyka
- 1 cebula
- 2 marynowane ostre papryczki
- olej do smażenia
- kajmak
- ajwar
Sposób przygotowania
Wołowinę zmielić, posolić, popieprzyć, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 2-3 dni do lodówki. Każdego dnia mięso ponownie wymieszać. Gdy mięso dojrzeje, uformować z niego płaskie kotlety. Nadziać je serem, szynką, drobno posiekaną cebulą i marynowaną papryczką. Mięso złożyć w formie wielkiego pieroga. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pleskawicę na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ajwarem, kajmakiem, cebulą pokrojoną w łódki oraz marynowaną ostrą papryczką.
Przyprawa do pljeskavicy
W niektórych przepisach, dla wzmocnienia smaku, do mięsa dodaje się mieszankę przypraw do ćevapčići i pljeskavicy, którą znajdziecie w sklepie online naszego partnera – SmakiDalmacji.pl. W Smakach Dalmacji dostaniecie także inne przyprawy. Polecamy!
REKLAMA