Warsztat kulinarny „Chorwacja Pełna Smaków”

30 marca, w samo południe wystartował warsztat kulinarny online „Chorwacja Pełna Smaków”, przygotowanych przez Chorwacką Wspólnotę Turystyczną oraz Magazyn KUKBUK, a w którym mieliśmy przyjemność wziąć udział. W warsztacie wzięło udział trochę ponad 20 osób, w tym Ambasador Chorwacji w Polsce, Tomislav Vidošević oraz dyrektor Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, Agnieszka Puszczewicz. Prowadzącą była Cristina Catese, którą kojarzycie z TV.

Kilka dni wcześniej, do naszych drzwi zapukał kurier z dwiema wielkimi pakami, pełnymi produktów spożywczych, potrzebnych do warsztatów.

W ciągu 2,5 godziny przygotowaliśmy zagorski štrukli – tradycyjne danie z regionu Zagorje, a także samoborską kremšnite – przepyszną kremówkę, również popularną w okolicy Zagrzebia.

Pełne przepisy na oba specjały pojawią się na blogu w późniejszym terminie.

O ile štrukli wyszły nam niemal identyczne jak te, które wielokrotnie spożywaliśmy w Chorwacji, tak kremšnita zwyczajnie nam „popłynęła”. Zaraz po zakończonych warsztatach, powtórzyliśmy przygotowanie, jest już o wiele lepiej ale nadal daleko od ideału. Ale to nie koniec. Kurier przyniósł po paczce produktów na głowę. Tempo warsztatów sprawiło, że przygotowaliśmy tylko jeden zestaw. Nie omieszkamy wykorzystać pozostałych produktów.

Warsztat „Chorwacja Pełna Smaków” to nie tylko świetny pomysł na poznanie bliżej chorwackiej kuchni. To również możliwość spotkania się w gronie miłośników tego pięknego kraju. Za tą możliwość, serdecznie dziękujemy organizatorom warsztatu.

REKLAMA

Warsztat kulinarny Chorwacja Pełna Smaków
Warsztat kulinarny Chorwacja Pełna Smaków
Warsztat kulinarny Chorwacja Pełna Smaków

REKLAMA