Zupa rybna Fiš paprikaš, czyli paprykarz rybny to danie charakterystyczne dla Slawonii i Baranji. Uważa się, że przepis przywędrował tu z południowych Niemiec i ulegając wpływom węgierskim przybrał znaną dziś postać.
Fiš paprikaš najlepiej smakuje przygotowany w miedzianym kociołku zawieszonym nad ogniem.
Do kociołka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone kawałki słodkowodnych ryb (suma, karpia, szczupaka) oraz startą cebulę. Kiedy zawartość zacznie bulgotać, dorzucamy przyprawy: słodką i ostrą mieloną paprykę, liście laurowe, czosnek, a po chwili także sól, sos pomidorowy i białe wino. Gotujemy ok. 40 minut na silnym ogniu.
Oczywiście szczegółowych przepisów jest tyle, ilu wykonawców. Jedni wrzucają do kociołka wymienione składniki, inni układają warstwami ryby i cebulę. Ci pierwsi zupę mieszają, ci drudzy – wstrząsają lekko naczyniem, w którym się gotuje, żeby składniki się nie rozpadły.
W całej wschodniej części Chorwacji organizowane są zawody – tzw. fišijada – w przygotowaniu rybnego paprykarzu. Uczestniczy w nich zarówno młode jak i starsze pokolenie, rywalizując o to, czyja zawartość kociołka uznana zostanie za najsmaczniejszą.
REKLAMA