Drzewa figowe są w Dalmacji wszechobecne. Przychodzi moment, że lecące z drzew owoce przestają zwracać czyjąkolwiek uwagę i nagminnie rozdeptywane, niemiłosiernie lepią się do butów, traktowane niczym nasze polskie mirabelki. Jednym z pomysłów na cieszenie się smakiem fig przez cały rok jest Smokvenjak, czyli figowe ciastko!
Krótko o Smokvenjaku
Figa (smokva) jest owocem bardzo kalorycznym – suszona ma więcej kalorii niż świeża – oraz bogatym w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Z suszonych fig przygotowuje się smokvenjak, czyli ciastko figowe. Z uwagi na fakt, że jest to przekąska syta i bardzo energetyczna, w dawnych czasach traktowano ciastka figowe jak współczesne batony energetyczne i były one nieodłącznym elementem diety osób pracujących fizycznie, np. w polu.
Dziś smokvenjak ma charakter ciasta szykowanego na rozmaite święta, ale także przekąski, po którą turyści sięgają przechadzając się między kolorowymi straganami uginającymi się od lokalnych przysmaków czy przystawki, podawanej z aperitifem (najlepiej rakiją) przed posiłkiem.
Figowe może być ciasto i ciastko – forma dowolna, podobnie jak liczba dodatków, wśród których znajdziecie migdały, rakiję lub likier maraskino, sok z cytrusów albo cytrusową skórkę, orzechy, rodzynki, nasiona kopru włoskiego, cukier puder czy listek laurowy dający specyficzny aromat.
Przepis na Smokvenjak
Suszone figi należy posiekać albo zmielić, dodać do nich obrane ze skórki, sparzone i przesmażone migdały (orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową…) a następnie wyrobić to wszystko na masę. Aby masa była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu, stopniowo dolewa się do niej rakiję albo inny wybrany alkohol.
Z powstałej masy możesz uformować dowolny kształt, np. chlebek albo małe okrągłe ciasteczka czy batoniki.
REKLAMA
Teraz figowe smakołyki muszą nieco podeschnąć. Najlepiej ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 40-60 minut. Można je też, oczywiście, zostawić do wyschnięcia na kuchennym balacie, okładając uprzednio liśćmi laurowymi, gałązkami szałwii czy rozmarynu, aby przeszły ich aromatem
Gdzie w Polsce dostanę Smokvenjak?
Jednym z nielicznych miejsc w sieci, które oferują Smokvenjak jest sklep naszego partnera – SmakiDalmacji.pl. Sprawdźcie ich pełną ofertę bo warto!
Deawuide
-hej, czytam sobie i wyobrażam ^ ^, myślę że figowe smakołyki są warte sprawdzenia :) dzięki i pozdrawiam serdecznie